Impulskøb kan være drilske for økonomien. Du kender sikkert, hvordan impulserne tager over, eksempelvis når du står i en tøjbutik, en e-cigaret-butik eller i supermarkedet. Du får impulsivt lyst til at putte mere i kurven, end du egentlig har brug for. Og derfor kan den slags køb hurtigt blive en belastning for økonomien.
Læs med her, når vi giver dig gode råd til, hvordan du kan undgå at putte unødvendige køb i indkøbskurven – både den fysiske og virtuelle.
Læg hjerne og dankort på køl
Det er let at svinge dankortet gennem betalingsterminalen, når du ser et par lækre støvler eller en ny golfkølle, som du bare må eje. I de situationer kører din hjerne på højtryk, og den er ekstremt overgearet i forhold til, at det køb skal med dig hjem. Lige nu.
Prøv derfor at trække vejret dybt og give din hjerne en pause fra indkøbsinfernoet. Når din hjerne holder pause, bliver den også afkølet, så fornuften kan træde frem. Gør det til en vane at vente to dage, før du må købe det, du først hungrede efter. På den måde får du tid til overveje, om du først og fremmest har råd til at købe det par støvler, og om du overhovedet har brug for dem. Når først du er der, får du afværget impulssituationen, og du gør i stedet købet til et velovervejet valg, hvis du alligevel beslutter dig for at svinge dankortet.
Lad dankortet blive hjemme – brug kontanter
Et af de farligste redskaber i et impulskøb er altså dankortet. Det bliver ikke lettere at køre kortet gennem automaten og lade ekspedienten lange dit køb over disken. For penge på dankortet er ikke i din bevidsthed. Ude af øje, ude af sind.
Begynd derfor at betale med kontanter – uanset om det er i dagligvarebutikken eller skobutikken. Når du bruger kontanter, står du med dem fysisk i hånden. Og det giver dig en anden føling og bevidsthed omkring, hvor mange penge du bruger. Du kan eksempelvis hæve et vist beløb i kontanter, inden du tager på shoppetur. Så har du kun det planlagte beløb at købe for. Dankortet bliver derhjemme. På den måde får du greb om dine køb.
Diskuter købet med nogen
Inden du indtaster pinkode og trykker godkend, kan det være en idé at tale købet igennem med din søster, veninde eller kæreste. Hør, hvad de mener om købet. Personer, der kender dig godt, kan nemlig hurtigt afkode, om det er et køb, du rent faktisk får glæde af – eller de lækre skindstøvler bare kommer til at stå i bunden af skabet.
Ved at inddrage dem i beslutningen får du også givet dig selv og din hjerne den famøse pause til at tænke købet igennem en ekstra gang. Det vinder dig simpelthen tid til at træffe et fornuftigt valg.
Lav en liste – og hold dig til den
Inden du tager på udsalg eller bare i supermarkedet, så lav en liste over det, du mangler. Det giver dig et overblik, og du er mindre tilbøjelig til at ’famle i blinde’. Alligevel kan det være svært, når du kommer op til kassen, og alle de søde sager frister og nærmest på magisk vis havner i din kurv.
Et godt trick er at spise, inden du tager på indkøb i dagligvarebutikken. Hvis dit blodsukker er i balance, har du større chance for at undgå slikfælden lige inden, du når i mål.
Tænk på dine drømme
Har du længe drømt om at tage på backpackerrejse i Asien eller købe en motorcykel? Så lad dine drømme være motivation for at putte dankortet tilbage i pungen. Hvis du lige stopper op en gang, ved du godt, at et impulskøb vil bringe dig længere fra dit drømmekøb.
Der er ikke råd til det hele, og derfor skal du hele tiden fokusere på de ting, du hellere vil have. På den måde lader du fornuften råde, når du indser, at du måske alligevel kan undvære de støvler, som du i første omgang ikke troede, du kunne leve uden.
Skriv et svar