Fortrydelsesretten er noget de fleste kender til fra butikkerne og ikke mindst de butikker vi finder på internettet. Her har du som køber ret til at trække dig fra en aftale ved at underrette sælgeren senest 14 dage efter at du har modtaget varen. Du behøver ikke at angive årsagen til at du ikke ønsker at gennemføre handelen, og dette gælder også for forbrugslån.
Hovedreglen er at du altid har ret til at trække dig fra et køb eller en handel, uanset om det gælder en vare eller en finansiel tjeneste.
Der kan jo være mange grunde til at man fortryder en aftale om et forbrugslån. Det kan være at det alligevel ikke passer til din økonomi eller måske du ikke har brug for det. Det er også mulig at bruge sin fortrydelsesret hvis du har fået et bedre tilbud hos en anden bank. Klik her for at læse mere om fordelagtige forbrugslån.
Et par undtagelser
Langt de fleste forbrugslån gives uden at du behøver at stille sikkerhed for lånet, men der er også enkelte undtagelser og her tænker vi på de lån hvor banken har sikret sig pant i fast ejendom. Når et lån er sikret med pant, så gælder ikke fortrydelsesretten og det gælder derfor om at være nøje med at se igennem alle vilkår og betingelser ved denne type lån, samt være 100% sikker før man skriver under.
Ved almindelige forbrugslån har du som nævnt 14 dages fortrydelsesret, og indenfor denne periode kan du trække dig fra aftalen. Når du fik tilsendt papirene på lånet burde du også have modtaget et skema med din fortrydelsesret, og dette skal udfyldes hvis du skulle fortryde. Her fylder du du alle de oplysninger som behøves og sender det til banken. Du er ikke forpligtet til at fortælle hvorfor du fortryder, det eneste som er vigtig er at skemaet udfyldes og sendes inden fristen går ud.
Når lånet er taget i brug
Det hænder jo at man har travlt med at bruge lånet og så fortryder bagefter. Det siger lidt sig selv at lånet må betales tilbage i sin helhed, og du må også betale renter af det beløb du har brugt. Heldigvis gælder fortrydelsesretten stadig og du skal kun betale renter af lånet i den periode du har haft det til rådighed.
Det er kreditaftalelovens § 19 som bestemmer hvor lang du har til at betale lånet tilbage, og her står der at du har 30 dage til at tilbagebetale det beløb, du har modtaget. Læs om dine rettigheder her hvis du ønsker uddybende information om hvordan du bruger din fortrydelsesret.
Skriv et svar